Project \/

Naast het portretwerk en het maken van vrij werk maak ik altijd tijd vrij voor onderzoek, experiment of een project met collega kunstenaars.
 
COMPOSITA COLORITA
12 Groningse kunstenaars inclusief mijzelf, die in het Werkman-jaar 2015 samen een tentoonstelling realiseerden in Galerie Pictura. Wij hebben ons ieder op ons eigen manier laten inspireren door het leven en werk van H.N. Werkman.  Karel Buskes, Christine van der Cingel, Alida Everts, Miriam Knibbeler, gebroeders Miedema, Jet van Oosten, Annemiek Vos, Dineke Oosting  en Fiona Zondervan.
Hieronder mijn bijdrage aan de tentoonstelling met een kleine toelichting.
 
'Portret van vrouwenkop met oranje haar'. Olieverf en houtskool op paneel.Gemaakt door H.N.Werkman
'Portret van vrouwenkop met oranje haar'. Olieverf en houtskool op paneel.Gemaakt door H.N.Werkman
'Grydeske', Gemengde techniek, olieverf en houtskool op paneel. Gemaakt door mij geinspireerd op het druksel portret van vrouwen kop met oranje haar. 

Toen ik de prent , Vrouwenkop met rood haar van H.N. Werkman zag intrigeerde mij deze direct. Ik vroeg ik me af of deze vrouw echt had bestaan of dat ze misschien een bedacht figuur was. Een figuur ontstaan uit vorm en drukinkt. Niemand kon deze vragen met zekerheid beantwoorden. 
Ik maakte een persoonlijkheidschets van haar, een schets van een innerlijke en uiterlijke mens. 
Ik wilde haar herkennen in het hier en nu. Ik ging op zoek naar haar waar ik ook was. Maar had haar na een half jaar nog steeds niet gevonden. Ik besloot tot een andere aanpak en ging naar de roodharigen-dag in Breda, een jaarlijkse happening voor mensen met rood haar.  
Op zondag 09-08-2014  stapte ik in de trein naar Breda en bedacht me nog een keer wat voor absurd plan dit eigenlijk was maar zette toch door. Nog voordat ik Breda bereikte stapte ze opeens in. Ik herkende haar !! Ik heb met haar gesproken en foto's van haar gemaakt en deze gebruikt voor dit werk.
'Grydeske', Gemengde techniek, olieverf en houtskool op paneel. Gemaakt door mij geinspireerd op het druksel portret van vrouwen kop met oranje haar. Toen ik de prent , Vrouwenkop met rood haar van H.N. Werkman zag intrigeerde mij deze direct. Ik vroeg ik me af of deze vrouw echt had bestaan of dat ze misschien een bedacht figuur was. Een figuur ontstaan uit vorm en drukinkt. Niemand kon deze vragen met zekerheid beantwoorden. Ik maakte een persoonlijkheidschets van haar, een schets van een innerlijke en uiterlijke mens. Ik wilde haar herkennen in het hier en nu. Ik ging op zoek naar haar waar ik ook was. Maar had haar na een half jaar nog steeds niet gevonden. Ik besloot tot een andere aanpak en ging naar de roodharigen-dag in Breda, een jaarlijkse happening voor mensen met rood haar. Op zondag 09-08-2014 stapte ik in de trein naar Breda en bedacht me nog een keer wat voor absurd plan dit eigenlijk was maar zette toch door. Nog voordat ik Breda bereikte stapte ze opeens in. Ik herkende haar !! Ik heb met haar gesproken en foto's van haar gemaakt en deze gebruikt voor dit werk.
Vrouweneiland werk gemaakt door H.N. Werkman
Vrouweneiland werk gemaakt door H.N. Werkman
'Vrouweneiland' olieverf op paneel
Dit werkje is geïnspireerd op alle werken tekeningen, druksels en voorstudies met als titel Vrouweneiland;
“Paradijselijke voorstellingen met schaars geklede vrouwen en vreemde vogels”.
In bijna al deze werken hebben de vrouwfiguren witte capejes om de hals die met een bandje zijn vastgeknoopt. Deze capejes vind ik beeldend heel mooi werken in de verschillende voorstellingen maar roepen op zich zelf staand veel vragen op.

Hebben alle vrouwen op dit eiland zo'n capeje? 
Is dat nodig? en waarvoor dient dat capeje dan? 
Mogen alleen vrouwen met zo’n capeje naar dat eiland? 
Hoe komen die vrouwen allemaal aan zo'n capeje? 

Door al deze vragen werd dat capeje een onderwerp op zich. 
Ik mijn eigen capeje gemaakt. 
In mijn eigen wereld sta ik, te wachten en vraag me af; 
“Waar is mijn eiland” ?,,,
'Vrouweneiland' olieverf op paneel Dit werkje is geïnspireerd op alle werken tekeningen, druksels en voorstudies met als titel Vrouweneiland; “Paradijselijke voorstellingen met schaars geklede vrouwen en vreemde vogels”. In bijna al deze werken hebben de vrouwfiguren witte capejes om de hals die met een bandje zijn vastgeknoopt. Deze capejes vind ik beeldend heel mooi werken in de verschillende voorstellingen maar roepen op zich zelf staand veel vragen op. Hebben alle vrouwen op dit eiland zo'n capeje? Is dat nodig? en waarvoor dient dat capeje dan? Mogen alleen vrouwen met zo’n capeje naar dat eiland? Hoe komen die vrouwen allemaal aan zo'n capeje? Door al deze vragen werd dat capeje een onderwerp op zich. Ik mijn eigen capeje gemaakt. In mijn eigen wereld sta ik, te wachten en vraag me af; “Waar is mijn eiland” ?,,,
Kalender gemaakt door H.N.Werkman
Kalender gemaakt door H.N.Werkman
'Poiesz-poes' acrylverf en olieverf op linnen 100 x 100 cm olieverf en acryl op doek. In dit werk/experiment heb ik een Kater gekozen die altijd voor de Poiezs zit in Helpman. Hij zit daar, aanwezig. Hij lijkt daar te horen. Stoicijns als die is heb ik heb afgebeeld bijna in het midden van het vlak.
Toen heb ik gezocht in 'alle' werken van H.N. Werkman naar beeldelementen die typisch zijn voor zijn werk en goed combineerden met de Poieszpoes zodat er een nieuw verhaal ontstond.
'Poiesz-poes' acrylverf en olieverf op linnen 100 x 100 cm olieverf en acryl op doek. In dit werk/experiment heb ik een Kater gekozen die altijd voor de Poiezs zit in Helpman. Hij zit daar, aanwezig. Hij lijkt daar te horen. Stoicijns als die is heb ik heb afgebeeld bijna in het midden van het vlak. Toen heb ik gezocht in 'alle' werken van H.N. Werkman naar beeldelementen die typisch zijn voor zijn werk en goed combineerden met de Poieszpoes zodat er een nieuw verhaal ontstond.
Powered by webXpress